Drvna industrija BiH u prvom kvartalu ostvarila izvoz od 383.836.625 KM

Bez autora
Sep 15 2011

Drvna industrija BiH u prvom polugodištu ove godine ostvarila je izvoz od 383.836.625 KM, što je 18,3 posto više nego u istom periodu 2010. Na sastanku Odbora ove Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH diskutovano je o proizvodnim, izvoznim i uvoznim rezultatima drvne industrije i šumarstva te mjerama za unapređenje postojećeg stanja. U toj strukturi najviše učešće je imao namještaj s 38,6 posto, zatim rezana građa 30,3 posto, ali i proizvodi šumarstva čije je učešće u ukupnom izvozu 16 posto i bilježi se porast u odnosu na isti perod prošle godine. Proizvoda šumarstva je izvezeno čak 61 milion KM, a najviše su se izvozili u Italiju, Sloveniju, Srbiju, Austriju, Hrvatsku, Egipat. Nadležna ministarstva pokušaju da donesu adekvatne ekonomske mjere koje će destimulirati izvoz trupaca te da prioritet bude snabdijevanje domaćih prerađivačkih kapaciteta do finalne prerade drveta, kao i da se pokušaju naći neki modusi da se pod povoljnijim uvjetima snabdijevaju finalni kapaciteti, koji su posebno izvozno orijentirani.

Drvna industrija BiH u prvom kvartalu ostvarila izvoz od 383.836.625 KMDrvna industrija BiH u prvom polugodištu ove godine ostvarila je izvoz od 383.836.625 KM, što je 18,3 posto više nego u istom periodu 2010., izjavila je danas sekretarka Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Selma Bašagić.

Na sastanku Odbora ove asocijacije diskutovano je o proizvodnim, izvoznim i uvoznim rezultatima drvne industrije i šumarstva te mjerama za unapređenje postojećeg stanja.

Bašagić je dodala da je u toj strukturi najviše učešće imao namještaj s 38,6 posto, zatim rezana građa 30,3 posto, ali i proizvodi šumarstva čije je učešće u ukupnom izvozu 16 posto i bilježi se porast u odnosu na isti perod prošle godine.

„Proizvoda šumarstva je izvezeno čak 61 milion KM, a najviše su se izvozili u Italiju, Sloveniju, Srbiju, Austriju, Hrvatsku, Egipat“, dodala je Bašagić.

Ukazala  je na potrebu da nadležna ministarstva pokušaju da donesu adekvatne ekonomske mjere koje će destimulirati izvoz trupaca te da prioritet bude snabdijevanje domaćih prerađivačkih kapaciteta do finalne prerade drveta, kao i da se pokušaju naći neki modusi da se pod povoljnijim uvjetima snabdijevaju finalni kapaciteti, koji su posebno izvozno orijentirani.

Kada je riječ o uvozu u prvom polugodištu on je iznosio 111.556.202 KM, tako da je pokrivenost uvoza izvozom 344 posto.

„Uvoz je bio otprilike na istom nivou kao i u tom periodu prošle godine, a najznačajnija stavka su još ploče, kojih mi nemamo, negdje oko 37,9 posto učešća i namještaj s 30,5 posto“, kazala je Bašagić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik